Raopers zetten streep door groot deel carnavalsseizoen: “Dapper maar begrijpelijk besluit”

do 18 jun 2020, 

Lieshout – Carnavalsvereniging De Raopers uit Lieshout kiest komend carnavalsseizoen geen nieuwe prins. Ook gaan de kletsavonden niet door en verschijnt de carnavalskrant niet. Hiermee gaat een streep door enkele van de belangrijkste carnavalsactiviteiten, voor jeugd en volwassenen, van De Raopers. Reden voor deze rigoureuze beslissing zijn de maatregelen rondom het coronavirus.

Het besluit is niet zomaar genomen. Er is veel over gesproken, maar uiteindelijk was er geen andere optie, vond het bestuur. “We zaten echt in een tweestrijd. Anderen schuiven het nemen van een beslissing door naar september”, legt voorzitter Martijn van den Baar uit. “Wij wilden duidelijkheid bieden aan de mensen in Lieshout. In 2020 mag er niets qua grote evenementen en in 2021 misschien iets meer. Maar daarnaast heb je altijd nog de 1,5 meter samenleving. Carnaval is een spontaan gebeuren. Met alle regels is er weinig spontaniteit.”

De onzekerheid over wat er nog allemaal staat te gebeuren, ook qua regelgeving, was voor de Raopers reden om nu al duidelijkheid te scheppen. “We moeten ook denken aan de gezondheid van de inwoners van Lieshout”, vult Laurenz Hagedoorn aan. “We kunnen gewoon niet gaan knallen als voorheen. We moesten voorbereid zijn op een andere carnaval.”

Ook bij de jeugd, die komend seizoen het 55-jarig jubileum zouden vieren, worden geen nieuwe hoogheden gekozen. Van den Baar: “Een jubileum moet je gewoon goed kunnen vieren. Alle voorbereidingen, ook voor de kletsavonden en de nieuwe prins, kosten enorm veel voorbereidingstijd. Nu weten we waar we aan toe zijn.” De bestuursleden geven aan dat mensen begrip hebben voor de beslissing, maar dat er ook teleurstelling is.

Dat de grote evenementen nu al zijn afgeblazen, wil niet zeggen dat er met carnaval helemaal niets gaat gebeuren in Lieshout. Hagedoorn: “Naar gelang de regelgeving meer toestaat, gaan we de mogelijkheden daarvoor bekijken. Zo kunnen we misschien een bepaalde invulling aan de optocht geven.” Inmiddels is het Dorpshuis al afgebeld, net als de kletsers voor de kletsavonden. “Zij noemden het een dapper en begrijpelijk besluit”, geeft Hagedoorn aan.

Mochten er in 2021 toch nog mogelijkheden zijn om samen in Lieshout carnaval te vieren, dan zal de huidige prins, Frank d’n Urste de honneurs waarnemen. In de komende maanden gaan De Raopers bekijken in welke vorm er eventueel wel carnaval gevierd kan gaan worden.